Mediáció

MEDIÁCIÓ – közvetítést jelent.

​​Mi értelme van a közvetítésnek? Életünk során többször is előfordul velünk, hogy érzelmileg annyira belebonyolódunk egy-egy helyzetbe, hogy csak egyféle megoldás lebeg a szemünk előtt, de ettől vagy mi magunk kapunk frászt vagy a környezetünk utasítja el, és már csak az üss vagy fuss ősi ösztöne dolgozik bennünk.

Erőszakmentes kommunikáción EMK – alapuló mediáció harmadik megoldási lehetőséget kínál. ​

Az emberi élet elképzelhetetlen emberek közötti kapcsolatok nélkül. Kapcsolatban vagyunk a szüleinkkel, testvéreinkkel, gyermekünkkel, barátainkkal, munkatársainkkal, a főnökünkkel és a bolti eladóval, sőt önmagunkkal is. Nem mindegy tehát, milyen minőségűek ezek a viszonyok!

A kapcsolat a kulcs – Hitem szerint sokkal fontosabb az emberek közötti és az önmagammal való kapcsolatom fenntartása, mint a megoldás megtalálása. Miért? Ha megvan kapcsolat szinte magától jön a legjobb megoldás. Ha van megoldás még nem feltétlenül van kapcsolat, és nem is biztos, hogy az a megoldás jó nekem vagy bárki másnak. A kapcsolatok rendszere olyan természetes lételemünk, akár a levegő vagy a víz… ha elzárjuk magunkat az emberi kapcsolatainkból származó energia és információk elől fullasztóan beszűkülnek a lehetőségeink.

Hogyan zajlik a mediáció? –  A mediációt nem nevezném gyors lefolyású történetnek; egy alkalom 2-3 órát vesz igénybe, a probléma teljes végigrágása általában 4-6 ülés alatt történik meg. Mediátorként elsődleges feladatom, hogy pártatlanul vezessem a feleket, biztos és elviselhető keretet adva a megbeszélésnek.  Nagyon fontos, hogy a mediácós folyamat végpontja egy olyan megálapodás, amely mindkét fél számára jó szívvel tartható.

Tehát, ha felhívsz egy konfliktus helyzettel, aminek megoldása kilátástalannak tűnik; az előkészítés során tisztázzuk, hogy minden fél hajlandó, és képes részt venni az üléseken. Közben azt is kiderítjük, hogy minden érintett fél semleges számomra, tehát nem merülhet fel az elfogultság részemről. Ha minden oké, aláírunk egy megbízási szerződést, amelyben felhatalmazást kapok a mediáció levezetésére, megállapodunk a tudomásunkra jutott dolgok bizalmas kezeléséről, és minden egyéb fontos dologról, ami hatással lehet a folyamatra.

Az első ülésen a felek elmondják a saját nézőpontjukat, céljaikat, ezután a felek maguk keresik meg azokat a lehetséges módokat, lépéseket, amelyek az ügy megoldását jelenthetik. Nagyon lényeges, hogy a megoldás mindig a felek saját megoldása, nem én vagy a társam fogja megmondani, hogy kinek mi lesz a legjobb. Egy alkalommal 3 óránál többet nem érdemes beszélgetni, mert ennyi idő alatt teljesen elfáradunk, és sok esetben a 2-4 hetes szünet két ülés között megfelelő időt és teret nyújt az “emésztésre”, átgondolásra. Minden alkalom végén összefoglalásra kerül, hogy mi hangzott el és miben állapodtunk meg, ezek közé tartozik (ha szükséges) a következő ülés időpontja is.

Ha Te és a Partnered csináltok mindent az ülésen, akkor minek ez az egész? Mediációra általában már nagyon elmérgesedett helyzetekben szokott sor kerülni, amikor mindenkiben annyi düh és fájdalom gyülemlett fel, hogy a szemtől szembeni kommunikáció során már nem képesek meghallani a másikat, egyáltalán nem képesek a kapcsolatot megteremteni egymás között, ami megállapodáshoz elengedhetetlenül szükséges. Én azért vagyok jelen, hogy segítsek felépíteni a felek között azt a hidat, vagy kapcsolatot, amely a megnyugtató megoldáshoz vezet.

Bíróság vagy egyéb hatóság által elrendelt mediáció vannak olyan vitás esetek is, amelyek már hatósági vagy bírósági eljárás keretébe kerültek, de a felek részéről elvárható megállapodás kialakítása nem fér bele az aktuális eljárás-menetbe, ezért a feleket mediációs eljárásba rendelik, és csak a már megszületett megállapodással várják őket vissza a költséges jogi vagy államigazgatási folyamatokba. Az ilyen mediációkat közvetítői igazolvánnyal rendelkező személyek végezhetik, akiknek a neve az Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium oldalán megtalálható.

Én is rendelkezem ezzel a jogosítvánnyal; közvetítői igazolvány számom: 002217/1​

A mediációs ülésekre egyéni időpont és helyszín egyeztetését követően van lehetőség. Hívj vagy keress meg e-mailben!

 

Vélemény, hozzászólás?